KÜTAHYA HAKKINDA BİLGİ
Kütahya; Ege Bölgesi’nin iç kesiminde, İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi ile bölge sınırı olan ve Afyonkarahisar, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Manisa ve Uşak ile il sınırları olan bir ilimizdir. Şehrimizin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekte ancak, kuruluşunun M.Ö. 3000’li yıllara kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Kütahya, Ege Bölgesinin iç kesimlerinde yer almasından dolayı iklimi kıyı Ege Bölgesi’nden farklı, daha çok İç Anadolu Bölgesi iklimine benzemekle birlikte Marmara Bölgesi iklim özelliklerini de taşımaktadır. Yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları sert soğuk ve genellikle yağışlı, kış ayları ortalarında ise genellikle kar yağışlı geçmektedir. Bitki örtüsü, iklim özelliklerinde de olduğu gibi Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi özelliklerini taşımaktadır. İlimizin %52 sini ormanlık alanlar oluşturmaktadır. Ormanlarında ise karaçam, kızılçam, meşe, sedir, kayın ve ardıç en fazla yetişen ağaç türleridir.
Kütahya, jeotermal kaynaklar açısından Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biridir. Bu jeotermal kaynakların zenginliği sayesinde de termal turizm alanında çok gelişmiş olup termal turizmin başkenti olarak da anılmaktadır. Kütahya’daki termal suların bazı kadın hastalıklarına, romatizmaya ve bazı cilt hastalıklarına önemli seviyede şifa olarak kullanıldığı da görülmüştür. Termal kaynakların güzelliği ve termal suların sağlığa olan faydaları ile birlikte yerli ve yabancı turistler Kütahya ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
İlimiz, doğal güzellik ve kültür mirası açısından da en zengin illerimizden biridir. Evliya Çelebi’nin doğup büyüdüğü uzun yıllar yaşadığı şehrimizde gezilip görülmeye değecek olan birçok müze, antik kent, camii ve doğal güzellikler bulunmaktadır.
Kütahya’da çinicilik ve porselen oldukça gelişmiştir. Çiniciliği ile ülkemizde de önde gelen bir şehrimiz olan Kütahya’nın sokaklarında, çarşısında ve birçok yerinde küçükten büyüğe her yaşa hitap edebilecek, kendiniz ya da yakınlarınız için hediyelik eşya bulmak mümkündür.