KÜTAHYA’DA GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER
Kütahya; kültür mirası ve doğal güzellikleri ile çok zengin bir şehrimizdir. Gezilip görülmeye değeceğini düşündüğümüz güzellikler içinde bulunan Aizanoi Antik Kenti Kütahya – Çavdarhisar ilçe merkezinde ve il merkezine 50 km uzaklıktadır. Frigyalılar döneminden kalan kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi Antik Kenti Efes, Bergama ve Side gibi antik kentler ile de çağdaştır.
Şehir Merkezinden 900 metre kadar yüründüğünde ulaşılabilecek olan, Ulu Camii yanında bulunan Arkeoloji Müzesi – diğer adıyla Vacidiye Medresesi – girişinde Selçuklu dönemi sanatının yansıtıldığı yapılar bulundurmaktadır. Bunun yanında içerisinde tarihi birçok dönemin izini taşıyan eserler vardır. Dünya’da sayılı Amazon Lahitleri içinde en sağlam durumda olanları da müze de sergilenmektedir. Tarihi miraslara ve eserlere merakı olan ve gezdiği yerlerde görmeye değecek yerler arayan kişilere tavsiye edebileceğimiz yerlerden biridir.
Türkiye’deki ilk ve tek Çini Müzesi’ de Kütahya’da bulunmaktadır. 1999 yılında açılan müzede 14.yy’dan günümüze kadar Kütahya ve İznik’te üretilen çini eserleri kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.
Bunun yanında özel üretim çiniler kullanılarak 1973 yılında Ressam ve Neyzen Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılan ve özgün bir yapı olan Çinili Camii de Kütahya’da görülmeye değecek yerleri arasında tavsiye edilebilir.
Doğal güzellikler arsında Kütahya’nın da sınırları içerisinde bulunan Domaniç Ormanları büyüleyici güzelliğiyle gidilmesi birçok kişice tavsiye edilen ve bizim de kesinlikle Kütahya’da görülmeye değeceğini düşündüğümüz güzellikler arasında bulunmaktadır. Dünya’da sadece Domaniç Ormanları’nda bulunan ağaç türlerini barındıran orman görülmeye değecek doğal güzelliklerin ilk sıralarına eklenebilir. Yaz ve bahar aylarında gezginlerin de fazlasıyla uğradığı, içinde asırlık ağaçların bulunduğu ve güzelliğiyle sizi hem etkileyecek hem de keyifli zamanlar geçirebileceğiniz, muhteşem fotoğraf anları yakalayabileceğiniz Domaniç Ormanı gidilebilecek yerler arasında bizim de tavsiye ettiğimiz yerler arasındadır.
Her Türk gencinin görmesi gerektiği yerlerin başına eklenebilecek olan Dumlupınar Şehitliği de şehrimizde bulunmaktadır. Başkomutanlık Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar’dan başlamış, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde savaşmış ve Şehit düşmüş tüm vatan evlatlarının anısına yaptırılarak, şanlı zaferimizden tam 70 yıl sonra büyük bir törenle açılmıştır. Şehitlik Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı ve Şadırvandan oluşmaktadır.
M.Ö. 9. yy. da kurulduğu bilinen Frig Uygarlığı dünyada sadece bu bölgede yaşamış ve kendinden sonraki nesillere de büyük etkilerde bulunmuş bir medeniyettir. Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir sınırlarına yayılan dağlık Frigya Bölgesi ( FRİG VADİSİ ) derin vadiler tarafından şekillenen dağlık bir alan olup kolayca işlenebilen volkanik tüflerden oluşan jeolojik bir yapıya sahiptir. Oluşan şekillerin ve oluşturulan şekillerin benzemelerindeki zenginliğin ve özgünlüğünün, benzerlerinden ayrılan örneklerin görülmeye değeceğini düşünüyoruz ve gelip görmenizi tavsiye ediyoruz.
Kütahya’nın en yüksek yerinde olması sayesinde Kütahya’nın bütün manzarasına sahip olan Kütahya Kalesi 5.yy. da Bizanslıların yaptırdığı surlarla ve Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlı tarafından yapılan onarım ve eklemeler ile güçlenmiştir. Kütahya kalesi, Evliya Çelebi’ye göre 72 burca sahiptir ve burçlar çok sık aralıklarla yerleştirilmiştir. Kütahya Kalesi’nde ayrıca iki çeşme, iki mescit, bir gazino ve bir kır kahvesi bulunmaktadır.
Mevlevihane Dönenler Camii, il merkezinde Ulu Camii yakınlarındadır. Kütahya’nın Selçuklu Dönemi Fatihi’ olarak bilinen İmadüttin Hezar Dinari tarafından yaptırılan mescid Mevlana’nın torunu Ergun Çelebi’nin buraya defnedilmesi ile Mevlevihanenin türbesi haline gelmiştir. Hâlihazırda Camii olarak kullanılmaktadır.